Husk – når din hest skal have tandlæge
Find hestens pas frem, og sørg for en god arbejdsplads med strøm og vand. En bedøvet hest står mest roligt, hvis vi kan undgå aktivitet og lyde omkring den. Tandlægen koncentrerer sig også bedre, hvis der er ro, og hesten står stille. Her er en stribe erfaringer og gode råd, som du og dine staldkammerater kan overveje før næste tandlægebesøg.
Hestens mund er følsom og fuld af reflekser, som sikrer, at hesten kan tygge og synke sit foder. Et metalbid kræver derfor tilvænning hos den unge hest, og det er vores ansvar, at biddet generer mindst muligt. Det er også vores ansvar at ride, så hesten ikke udvikler sår, klemmelus og trykskader i munden
En gråmulet gammel islænder går på folden og hygger sig. Den er på pension og har ikke været redet i flere år, så den har rigelig tid til at æde – men den taber sig! Når hestene blive ældre, dvs. over 20 år, bliver tænderne nedslidte, spytproduktionen mindskes og tarmens effektivitet falder – og kravene til fodring og pasning stiger
Traditionelt har vi behandlet hestetænder som et dødt materiale, vi kunne raspe, klippe og forme efter forgodtbefindende. Men tænder er ekstremt følsomme, og behandlingsmetoderne bliver hele tiden forfinet i takt med, at fagfolk over hele verden bliver dygtigere til tandbehandlinger. Der er dog en tankevækkende forskel på, hvordan hestetandpleje gribes an forskellige steder i verden..
“EOTRH” er en smertefuld omgang for en hest – og en ildelugtende oplevelse for ejeren. ”Equine Odontoclastic Tooth Resorption and Hypercementosis” angriber primært hestens fortænder, hvor tandkødet bliver rødt, og tænderne bliver løse. Det gør ondt, og man har som ejer pligt til at tage lidelsen og hestens smerter alvorligt. Årsagen til EOTRH er ikke kendt, og mange gange er den eneste behandling at trække de meget slemt angrebne tænder ud.
Jeg er uddannet dyrlæge og ‘hesteodontolog’ altså certificeret tandlæge for heste. Munden og tænderne påvirker hele hesten, og det er spændende,at hjælpe heste og ryttere med at finde nålen i høstakken, når noget driller.
Jeg forsøger at skrive artikler og holde foredrag for at fortælle om de mange sammenhænge mellem tandsundhed, kæbeled, krop og balance. Igennem årene er det blevet til mange cases og billeder, som min kollega Heidi Nielsen og jeg har diskuteret inden det hele blev skrevet sammen i ‘Bogen om tænder, bid og trenser’.
God læselyst!