Bidskader kan undgås

Hestens mund er følsom og fuld af reflekser, som sikrer, at hesten kan tygge og synke sit foder. Et metalbid kræver derfor tilvænning hos den unge hest, og det er vores ansvar, at biddet generer mindst muligt. Det er også vores ansvar at ride, så hesten ikke udvikler sår, klemmelus og trykskader i munden

Munden er ikke bygget til bid

Bag hestens fortænder finder man ”laderne”, som er det sted i munden, hvor hesten ikke har tænder. Ca. 5-7 cm længere inde i munden begynder de lange rækker af kindtænder, og alle områderne har deres specialiserede funktion. Hestens mund er designet til at skære græs af med fortænderne, samle mundfulde sammen forrest i munden ved laderne og dernæst male det grove græs bagud mellem de stærke kindtænder.

Når vi lægger bid på en hest, placerer vi bidet ovenpå tungen i det tandløse område, laderne, forrest i munden. Tungen er fintfølende – den er beregnet til at flytte foder rundt og bagud i munden. Tungen registrerer derfor bidets tryk, og den vil forsøge at føre bidet bagud – fordi det er dens job.

Nogle bid er tykke og tunge, og hestens bløde tunge kan blive presset så hårdt sammen, at den kan blive næsten blå af iltmangel. Et stramt næsebånd forværrer dette tryk. Et andet følsomt sted er hestens gane. Tryk mod ganen udløser en gaberefleks, og det betyder, at bid som ”knækker” eller har en port, der trykker mod ganen, vil give hesten lyst til at gabe. Igen er det meget ubehageligt med stramme næsebånd, som forhindrer denne refleksbevægelse.

Sår i mundvigen

Heste kan få forskellige slags sår og bidskader i munden. Ofte er det ikke biddets skyld alene, men en uhensigtsmæssig tilpasning af hovedtøjet, så biddet er trukket for stramt op i begge mundvige. Mange af de heste, jeg tilser, lider af iltmangel i mundvigene i alle de timer, hvor de har bid i munden. Selv når rytteren ikke har fat i tøjlerne, er der så stramt, at blodet ikke cirkulerer frit i mundvigenes væv og muskler. De første tegn på vævsskade er lysere områder i huden, fordi pigmentcellerne tager skade af højt mælkesyreindhold og dårlig iltning. Nogle gange er trækket i biddet så hårdt, at huden i mundvigene revner, og den dårlige blodgennemstrømning giver langsom heling af selv små revner. Revnerne kan blive kroniske og heler utroligt langsomt.

Sår over laderne

Hvis man rykker rigtig hårdt i tøjlerne eller har konstant stor vægt i hænderne, kan det ske, at den fine slimhinde i munden, som dækker laderne, revner. Jeg ser det somme tider hos ungheste, som er i tilridning og har fået en ”lidt hård omgang”. Deres mund er slet ikke vant til bidet, og måske ligger tungen ikke som en afslappet pude mellem lader og bid. Under alle omstændigheder er det nogle lange, smalle revner i munden, som giver hesten stort ubehag.

Stævner giver flere skader end hyggeture

I en samling svenske studier fra universitetet i Uppsala har dyrlæger undersøgt mundhulerne på flere grupper af heste. Dyrlægerne så blandt andet efter sår, der skyldtes brug af forskellige bid, og de undersøgte, om der er forskel på mængden af bidskader hos hyggeheste og konkurrenceheste. Svenskernes konklusioner var klare:

Trensebid giver oftest sår i mundvigene, mens stangbid kan skade laderne. Bid med tungefrihed forværrer skaderne, fordi tungen ikke kan bære biddet og dermed beskytte laderne. En anden konklusion var, at heste får flere sår i munden, når de går konkurrencer, hvor de hidser sig op og løber korte distancer hurtigt.

En af de undersøgte grupper af heste var 66 islændere. Her konkluderede forskerne, at de heste, som havde færrest skader, tilhørte en population midaldrende kvinder, som mest dyrker skovtursridning, hvor de rider ligeud uden træk i tøjlerne. Jeg benytter lige lejligheden til at svinge velfærdsfanen for alle ridende ”klimakteriesild” og vores hyggelige uldtot-heste!

Hvordan heler mundsår?

Mundskadernes alvor afhænger af to ting: Hvor længe trykker man vævet sammen, og hvor hårdt er underlaget – knogle eller muskel? Akutte skader som er opstået efter en enkelt uheldig episode kan hele hurtigt, dvs. på en uges tid, hvor hesten får ro i munden. Kroniske sår med arvæv er udviklet over længere tid, og de kræver også lang tid for at hele. Sårene kan hele i overfladen på tre uger, mens det kan tage op til et helt år før vævet er sundt, blødt og smidigt igen i dybden.

Undgå at din hest får sår

  • Giv ungheste god tid til at vænne sig til bid inden tilridningen
  • Juster hovedtøjet korrekt, så biddet ikke sidder for stramt
  • Biddet skal passe i længden – mange rider med for lange bid
  • Skift gerne mellem forskellige bid, så munden belastes forskelligt
  • Rid eventuelt bidløst en gang imellem
  • Blød hånd, husk at give efter

/Mette

[printfriendly]

Jeg er uddannet dyrlæge og journalist, og jeg skriver blandt andet for online magasinet, Islandsk Hest.

Jeg kan li’ at lufte mine egne veterinære kæpheste, og jeg interviewer dyrlægekolleger om de emner, som de brænder for og er allerbedst til.

Målet er at få mange flere dyrlægefaglige indlæg i debatten om vores hestes ve og vel.

Har du gode ideer til emner, så skriv til mig!