Sådan foregår en tandbehandling

Lytter og kigger
Jeg starter med at spørge ind til, hvordan din hest trives? Går den godt, når du rider eller træner den? Spiser den normalt – og er den ved godt huld?
Jeg undersøger, om dens muskulatur i ansigtet er symmetrisk og mærker efter ømheder omkring tungeben og kæbeled. Endelig lytter jeg på hjertet og lungerne, inden din hest får en beroligende indsprøjtning i blodåren på halsen.

Det store overblik
Når bedøvelsen virker, skyller jeg hestens mund med vand og åbner den med et mundspekulum af metal. Jeg har et effektivt LED lys monteret på mundspærren, så man kan se alle detaljer. Det giver godt overblik over tænder og mundhule – og ro til arbejdet. Nu kan jeg vurdere tandstilling, lugt, atypiske tænder og tjekke om der er sår eller ar på tungen eller på indersiden af kinderne. Disse tegn afslører, hvor hesten har eventuelle tandproblemer.

Diagnose og behandling
Jeg begynder med at undersøge mundhulen og alle tænderne grundigt vha. mundkamera, spejl og lys for at opdage eventuelle huller, foderpakninger i mellemrum, tandstensbelægninger eller revnede tænder.

Behandlingen fokuserer på de enkelte tænder, som har problemer. Parodontoselommer renses op, karies-angreb undersøges og vurderes. Hvis der er spidser og kroge, som generer, bliver de raspet. og derefter korrigerer jeg eventuelle tandstillingsfejl. Jeg har masser af lys i mundhulen under behandlingen, så jeg kan se, hvad jeg laver og sikre mig at resultatet er tilfredsstillende. Som hesteejer er der rig mulighed for at kigge med og lære mere om din hest.

Hingstetænder kan være belagt med tandsten, som jeg skraber af. Hvis din hest har ulvetænder, vurderer vi om de generer og trækker dem ud, hvis det er tilfældet. Til sidst vurderes fortænderne, og de rettes til, hvis det er nødvendigt.

Journal og næste besøg
Inden hesten vågner, kan vi afprøve trensen og se, hvordan biddet passer til din hest. Jeg skriver altid en journal på iPad mens jeg er i stalden. Det er en kortfattet beskrivelse af, hvad vi har fundet på din hest, hvordan det er behandlet, og information om, hvornår din hest bør have tjekket tænder igen. Jeg har på den måde altid journalen med relevante oplysninger om din hests tænder ved hånden næste gang vi ses. Hvis du ønsker en kopi, så mailer jeg journalen til dig med det samme.
Husk at de fleste uønskede tilstande i hestens mund kan forebygges ved korrekt, regelmæssig pleje og kontrol.

Sygdomme
Ved rutineundersøgelsen finder jeg ofte tænder, som er ramt af sygdomme, som kræver yderligere undersøgelse og behandling. Heste har fx rodbetændelse, karies, knækkede tænder og parodontose. Vi aftaler en ny tid – ofte på klinikken, hvor jeg tager røntgenbilleder, renser betændte rodkanaler og karies op med små tandlægebor, eller jeg vælger at trække en syg tand ud. Hesten skal måske komme til kontrol nogle uger senere, så vi kan følge og støtte helingen. Det foregår næsten på samme måde, som besøg hos ens egen tandlæge!

Kontakt

Mobil tlf.: 3013 4040
Mail: kontakt@metteaarup.dk

BESTIL TID